Skindgarvning

Skindgarvning

Det er en helt specielt oplevelse, når man står med et skind som man selv har garvet og bearbejdet.

Garvede skind
Her er resultatet af en enkelt garvning. Der er ræv, ilder og rådyr. Der var også et lille egern med, men det kom vist ikke med på billedet.

Der er forskel på om man garver skind med eller uden hårene på. At garve skind med hår på kaldes nogle gange skindberedning.

Skind man garves med mange forskellige ting. Der er røggarvning, fedtgarvning, alungarvning, vegetabilsk (bark) og mange andre. Garvemetoderne kan kombineres. Der findes også opskrifter på, hvordan man smører kødsiden ind i mel, alun og andre ting, her bliver det så kun garvet fra kødsiden og ikke pelssiden. Jeg har ikke erfaring med denne metode.

De værktøjer, der anvendes, er en stor balje, en vægt til at veje kemikalierne på, en skindskraber. Skindskaberen fås i flere modeller – en Grøndlandsk ulo er fin, jeg har en lille håndsmedet ting, den er fremragende til at skrabe skindene med og er lidt mindre en uloen. Gennem tiden har der været brugt sten om er skarpe og knogler som er slebet skarpe. Værktøjet er også forskelligt afhængig af hvor store skind man behandler.

Skind har man garvet siden tidernes morgen.

Man kan selvfølgelig købe færdig garvede skind i forretninger eller på markeder. Disse skind er oftest garvet med chrom og diverse andre forurenende kemikalier. Gad vide om der sidder rester af kemikalierne tilbage i skindet og påvirker vores hud. Her kan jeg blive helt bekymret, når man lægger små nyfødte endda for tidligt fødte børn på disse kemikalie skind. Bevares de bliver da bløde og lækre, og kan gå i vaskemaskinen. De har nu alligevel ikke de hjemmegarvede skinds mange gode egenskaber.

Det er faktisk ikke svært at garve skind. men det tager en del tid. Så får man også et rigtigt godt resultat. Skindene er yderst holdbare og kan let gøres lige så blødt som dem, der er garvet med diverse forurenende kemikalier.

Jeg har efterhånden garvet adskillige skind. Både fra får, ræv, egern, rådyr, ilder og andre.

Måden jeg garver på er alungarvning. Det viser sig at skindene holder sig rigtig godt, selv ved daglig brug gennem flere år.

De allerførste skind jeg garvede, blev garvet med myresyre, det fungerede også fint, men holdt dog ikke så længe som de alungarvede. Man kan diskutere om anvendelsen af myresyre kun konserverende skindene og ikke garver dem.

Et enkelt af mine skind har ligget udenfor i al slags vejr gennem en hel sommer, det tog det ikke nævneværdig skade af. Det er dog ikke noget jeg anbefaler.

Når det er snevejr lægger jeg skindene udenfor i sneen og lader dem fryse. Sneen oplyser snavs og rystes af efterfølgende. Hvis der skulle ære en lille bitte husstøvmide, kan den ikke tåle frost.

Følg processen herunder:

Allerførst vaskes skindene i sæbespåner for at få det værste snavs og urenheder væk. Så skal skindene bejses i salt og alun i 8 til 12 timer. Nu er hinderne og evt. kødrester lidt hårde og lettere at skrabe af.

Her er jeg i gang med at skrabe et fåreskind efter det er bejset.

Man skal ikke være sart. Det er faktisk ulækkert. Specielt ræveskindene, hvis hovederne skal være hele……

Skind der skrabes

Der sidder en del hinder som forholdsvis let kan skrabes af, hvis man har det rigtige værktøj.

Det er ganske anstrengende arbejde

Hinderne kan skrabes af i større eller mindre stykker. Jo mere man får af uden at lave hul i skindet jo bedre.

Skindet garves ved, at der til bejsen tilsættes ekstra salt og alun. Skindene henstår heri i yderligere 8 til 12 timer. Herefter tages de op og hænges til tørre. Man kan skylle pelssiden med rent vand for at skylle saltene af. Det kan anbefales ved fåreskind. Pas dog på at der ikke kommer vand på kødsiden.

Skin og garvebalje
Her er den yngste i familien ved at oplyse yderligere  salt og alun så bejsen bliver til et garvebad.

Ræveskindene er færdig garvede og hænger kun til tørre.

Fåreskindene er skrabet og venter på at blive garvet.

Når skindene er garvede, skal de tørres langsomt. Det er vigtigt at tilse skindene med jævne mellemrum skindene specielt i tørt vejr. De skal strækkes og bearbejdes så de bliver bløde og lækre. Skindene skal have en tilpas fugtighed for at kunne strækkes. Det ses ved at skindet bliver mørkere, og når man at trækker i det bliver det helt hvidt og blødt.

Det er et stort arbejde, og skindene skal ikke efterlades uden tilsyn bare en halv dag, hvis skindene får lov at tørre uden at blive strukket, bliver de hårde og mørke og kan ikke anvendes til andet end at lægge på gulvet. De kan knække hvis man forsøger at bøje det.

Skind der skal strækkes
På billedet til venstre ses den mørke farve og efterfølgende ses det efter at skindet er strukket og fint hvidt.
Strukket skind
– og fint hvidt og blødt blev det

Bemærk også at skindet bliver væsentlig større ved at blive strukket.

Når skindene er næsten helt tørre og strukket godt igennem, skal det efterbehandles med æggeblomme og olie, lige dele af hver. I gamle dage brugte man dyrets hjerne, den er hovedsalig lavet at fedt og det passede fint med mængden af fedt til dyrets skind…

En æggeblomme og lige så meget olie rækker ca. til et fåreskind. Brug kun en god olie evt. koldpresset olivenolie. Harsk olie lugter ikke godt.

Når skindet behandles med fedtstof efter garvningen, foregår der en fedtgarvning også. Man kan sige at det faktisk er en slags fedtgarvning som gives efter alungarvningen. Førhen kaldtes alungarvning og så hvidgarvning, idet skindet bliver meget lyst, måske helt hvidt.

Man kan bruge noget sandpapir til at slibe kødsiden med, så bliver skindene akkurat lige så hvide og bløde som dem man kan købe.

Der er ikke noget bedre end at lægge sig til at sove på hjemmegarvede skind, så fryser man i hvert fald ikke.

Garvede skind
Skind

23 kommentarer

  1. er ved at garve et korthåret/klippet merinoskind, men der går spy i det. har ligget i alun og salt en uges tid efter vask og tørring

  2. Hej
    Du skriver at du engang har garvet med myresyre. Det har jeg brugt ofte til kaninfødder og haler. Det bliver helt ok.
    Jeg har aldrig lavet blandingen selv.
    Hvordan blander du myresyre og vand?

    1. Hej Jette!
      Kan faktisk ikke huske blandingen. Det er ved at være nogle år siden. Har udelukkende arbejdet med alun siden.
      Anne

  3. Hej Brita! Lidt sent for et svar.. undskyld. Spy går nok meget efter dødt kød. Var dine skind renset for kød, sener og hinder? Merino er jo meget tætte i ulden, så det kan være svært at få dem rene. Håber du fik noget godt ud af skindene. ?
    Anne

  4. Hej:)
    Du skriver at skindende skal bejses med salt og Alun. Hvordan gør du? Er det salt og Alun i væske? Eller drysser du det på?
    Og hvor meget bruger du?:)

    1. 400 g alun og 200 g salt – så vidt jeg husker til 25 l vand. Det opløses og skindet dækkes helt af opløsningen.

  5. Hej Anne
    Når du starter med at vaske skindet i sæbevand, er det så, 1. efter at det har ligget med salt på (jeg hælder salt på, så snart det er trukket af dyret ved slagtningen)? – og,
    2. Tager du også hensyn til skindsiden i denne vask, således at der kun kommer vand på pelssiden.

    Mange hilsner
    Lotte

    1. Vasker først skindet, når jeg skal til at garve det – altså efter salt. nej det er bare forsigtig vask af hele skindet. Det tager det ikke skade af.

  6. Hej

    Kunne du give forholdet mellem salt, alun og vand i hver af de 2 omgange skindet er i “baljen”.

    Har du nogle genveje udover uloen og knofedt til skarbearbejdet.

    1. Har prøvet at finde min opskrift, men den er lånt ud i øjeblikket. Tror det var 600 g. alun og 200 g salt til 25 l. vand, men er ikke sikker. Nej de rer kun knofedt… 😉

  7. Hej.
    vi har garvet et par muldvarpe skind, der gerne skal blive til en lille pung. Men hvordan gør man skindene bløde efter end garvning op optørring. de er helt hårde nu.

    1. Der skal arbejdes med dem mens de tørrer, så bliver de bløde. De skal strækkes og bøjes under tørringen. Hvis de er tørre nu, tror jeg ikke der er er så meget at gøre ved det-

  8. Det er måske lidt sent at komme med dette, men når man tørre skind skal det strækkes ca en gang om dagen alt efter hvor varmt der er er. Man kan med fordel strække det lige så tit man vil, og hellere en gang for meget end en gang for lidt.

  9. Jeg har et gammelt leksikon, 1886, men ryggen, løsryg og skind falder af. Nu vil jeg reparere de 6 bind. Problemet er, at ryggen er forsynet med et flot guldtryk, som jeg gerne vil bevare. Fra et af bindene har jeg fjernet løsryggen ved at opbløde den i vand. Så skal skindet bruges som titilfelt på de nye rygge. Efte tørring er skindet meget stift, hvordan får jeg det blødt? Det er temmelig sart.

    1. Hej Jørgen!

      Undskyld det meget sene svar. Tror ikke jeg tør byde ind med gode forlag til dit problem. Måske du skal have fat i en konservator. De har vist mere forstand på gamle skind. Håber du i mellemtiden har fået løst dit problem.

  10. Hej er igang med en ræv for første gang, men synes hovedet er svært, specielt der hvor knurhår sidder, skal alt fjernes, for så falder hårene så af😟 men er også bange for at det brusk/kød som sidder og holder knurhårene vil lugte hvis det bliver siddende?? Og synes du også det er svært at fjerne hinder og fedt på ræv?? Jeg synes den trækker tænder ud!!

    1. Det er lidt bøvlet at garve ræv. Brusk i næse og øre skal blive siddende. Efter garvning tørrer det ud og lugter ikke, hvis ellers garvningen er god nok. Håber dit resultat blev godt.

  11. Hej Anne
    Jeg har ikke fundet nogen steder hvordan jeg behandler et skind, der skal bruges til tromme. Skal jeg undlade at bruge alun og bare lade det tørre efter rengøring?

  12. Hejsa ☺️
    Æggeblomme og olie hvad gør det? Er det for at blødgøre det eller hvordan?

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *