Kategorier
Hvad vi laver Middelalder Uld og uldbehandling

Uld og spinning

Uld har været anvendt til at varme både får og mennesker med – stort set altid.

Allerede tidligt begyndte jeg at spinne. Fik min første rok da jeg var 23 år, og det er da immervæk et par år siden.

Uld og uld kamme
Her ses uldkammene. De ser drabelige ud, og det er de også. Jeg har lavet hylstre til dem i læder, for de kan være ganske farlige. Ulden som ligger ved siden af, her ses tydeligt at der er forskel i længde. Den nederste uldne del (til højre) er underulden og de lange går er overulden (til venstre). De to typer adskilles og udlen behandles hver for sig. De lange hår kæmmes med uldkammene og spindes til kamgarn, og det korte uld kartes og spindes til kartegarn. Kamgarnet består af lange fibre som ligger parallelt. Kartegarnet består af forholdsvis korte fibre, de ligger blandet og indeholder luftlommer, som varmer. Det kaldes kartegarn.
Kurv med uld
Dette er uld fra et spelsau fåret. Kurven det ligger i er lavet af den dejligste dugpil – flettet halvtør, så den bibeholder sin dejlige næsten sorte farve – og duft…
Uldkamme
Ja de ser drabelige ud og er det også. Uldkammene
Simba og potteblå
Mange forskellige typer uld kan anvendes. Her er et billede af noget uld fra Simba (det hvide) – Simba er en samojede spids og en dejlig stor uldtot. Han er for øvrigt også en rigtig dejlig hund….
Gotlænder garn
Her garn lavet af Gotlandske pelsfår
Uld og karter
Her ses uld som råuld, derefter – i den firkantede kurv – som er kartet på kartemaskine og på bordet ulden spundet på rok. Håndkarterne ligger på bordet sammen med haspetræet. Det anvendes til at vikle uldfedene op på.
Kartemaskine
Min kartemaskine
Spinnerok
Min rok – en Ejstrupholm rok eller Riis rok – efter ham der drejede den.

Det blå er er også håndspundet og farvet potteblå – jeg er ikke sikker på at du vil vide hvad det betyder. Men ja, navnet siger det hele – potte – altså natpotte… Nå vi må videre….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *